» Dikim Öncesi Hazırlık

Seranızın toprak ve su analizlerini yaptırınız.
Daha fazla güneş ışığından yararlanmak için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz.
Dikecek olduğunuz fide, tür ve çeşidine göre dikim mesafenizi ayarlayınız.
Çift sıralı dikimleri tercih ediniz.
Toprağınız dikim tavında olduğuna dikkat ediniz.
Yabancı ot problemi var ise kontrolü için kültürel ve gerekiyorsa kimyasal önlemlerin alınması gerekmektedir.

» Dikim 

Fide dikiminde ellerinizin temiz olması gerekmektedir. Hijyeni sağlamak için mümkünse eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz.
Fide dikimi mümkünse akşamüstü veya sabah erken, havanın serin olduğu saatlerde yapınız.
Fideleri kabından çıkarırken yapraklarından tutunuz, kesinlikle gövdeyi zedelemeyiniz.
Dikimde, fide kök boğazını toprakla örtmeyiniz.

» Dikim Sonrası

Yeterli miktarda can suyu veriniz.
Can suyu ile birlikte toprağınızdan bulaşabilecek kök hastalıkları için kimyasal ilaçlar kullanınız. 
Fidelerimiz; hastalık ve zararlılardan tamamen izole edilmiş, %100 hijyenin sağlandığı modern seralarda üretilmiştir. 

» Fideleri Dikerken Dikkat Edilecek Hususlar

1- Dikimi kuzey-güney yönünde, cift sıra dikimi sistemine göre yapılır. 2- Fideleri çıkarırken yapraklı kısımdan kavranmalı, gövde kesinlikle zedelenmemelidir. 3- Şaşırtmada fide derin dikilmemeli kök boğazı toprak ile örtülmemelidir. 4- Dikim akşamüzeri serin saatlerde yapılmalıdır. 5- Çeşidin büyüme özelliğine göre dikim aralıları ayarlanmalıdır. 6- Dikimden önce toprak tavında olmalıdır.

» Hazır Fide Nasıl Olmalı

Fide alınırken koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı,bol köklü ve kök boğumları hafif mor olanlar seçilir. Solgun, ince saplı ve aşırı uzamış fideleri almamalıdır. Gerek fide ,gerekse tohumlar mutlaka güvenilir bir kaynaktan temin edilmelidir. Fideleme işleri daima akşam üstü yapılmalıdır.

»Dikim ve Bakım İşlemleri

Fideler dikim çubuğu yardımı ile 3/2 si toprağa gömülmek suretiyle dikilir. Derhal can suyu verilir.3 gün geçmeden tekrar su verilmez. Domates, meyveleri görünmeden önce fazla sulanmaz. Bir kaç kere çapalanır. Fidelerin gövdeleri kararınca ilk çapa yapılır. Her çapada boğazları biraz daha doldurulur. Yer domateslerinin boğazları çapalama sırasında iyice doldurularak bitkilerin yerden yükselmesi sağlanır. Çoğu yer cinsleri meyve verdikleri zaman hafif bir destekten memnun olurlar. Sulama karıklara su doldurularak yapılır. Meyveye duran fideleri haftada bir sulamak yeter. Ya da meyve toplandıktan hemen sonra sulanır. Meyve zamanı arada bir gübre şerbeti vermek verimi çok artırır. »Budama İşlemleri Domateslerin verimli olması için budanması gerekir.Koltuk alma, doruk alma ve yaprak budaması yapılır. Alt yaprakların dibinden çıkan filizler daha küçükken koparılır. Böylece fideler 2-3 dal şeklinde büyütülür. Buna koltuk alma denir. Bitkinin aşırı yeşile kaçmasını önler ve sağlıklı meyveler büyütür. Özellikle toprağa değen yapraklar bitki yetişkin bir hal alınca kesilmelidir. Bu da bitkinin hava almasını sağlar ve topraktan gelen mantar hastalıklarını azaltır. Fazla uzayan sırık domateslerinin doruk dal uçları koparılabilir. Böylece bitki yan dallar verir. Bitki fazla uzayıp eğilmeye başlamadan sırıkları dikilir. Fideler zedelenmeden yumuşak bağlarla sırığa bağlanır. Bitki uzadıkça bu işlem tekrarlanır. Sırıklar 2 metre boyunda 4-5 cm. Çapında olmalı ve toprağa iyice gömülmelidir. Aksi halde meyve zamanı yıkılabilir. Sırık uçları katranlanarak toprakta çürümesi önlenebilir. »Aşılı Fidenin Avantajları • Hastalık ve Zararlılara karşı daha çok dayanıklıdır. • Anaçlar güçlü kök yapısına sahiptir. • Topraktaki su ve bitki besin elementlerini daha iyi şekilde yukarıya iletir. • Zor koşullarda normal normal fideden daha iyi sonuç verir. • İlaç ve gübreleme de daha ekonomiktir. • Daha az alanda daha çok verim sağlamaktadır. • Ortalama % 50 daha az fide kullanılır